yozgat psikoloji

Hipnoterapi ve EMDR

element element element element

Hipnoterapi Nedir?

Hipnoz yöntemi kullanılarak danışanın sorularının çözümüne yardımcı olunmasına hipnoterapi denir. Hipnoterapi, kişinin dikkatini bir nesne üzerinde toplayıp transa geçmesi ile gerçekleşir. Hipnoterapi,uzmanlar tarafından telkin yöntemini kullanarak kişinin gevşemesini ve zihninin rahat olmasını sağlar. Hipnozda kişinin direnci büyük ölçüde ortadan kalkar. Böylelikle kişi kendisine verilecek telkinlere açık hale gelir. Hipnozbir uyku hali değildir ve hipnozdan çıkamamak gibi bir durum yoktur. Hipnoz esnasında kişinin bilinci açıktır ve kişi her şeyin farkındadır. Dolayısıyla, kişi istemediği bilgileri vermeyebilir. Hipnoz bir zihin kontrol yöntemi değildir. Hipnoz, konsantrasyonu arttırır, zihinde dikkati dağıtan etmenleri kontrol altına alır ve kişinin kendisine verilen telkinlere daha duyarlı olmasını sağlar. Böylece kişinin duyguları, düşünceleri, davranışları ve psikolojik durumu değiştirilebilir (APA, 2019 tarihinde https://www.apa.org adresinden elde edildi). Hipnoterapi, hipnoterapi eğitimi almış, konusunda uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Uzman hipnoterapisttarafından yapılan hipnoterapinin hiçbir yan etkisi yoktur ve tehlikeli değildir. Hipnotize olma durumu kişiden kişiye değişir. Bazı insanlar daha kolay transa geçebilirken diğerlerinde bu süre uzayabilir. Hipnoterapiste güven ve hipnoza yatkınlık, transa geçme süresinde ve hipnoterapinin başarısında önemli faktörlerdir (https://www.hipnoterapi.com adresinden 2019 tarihinde elde edildi).

Hipnoterapi etkili bir terapi yöntemi midir, Hipnoz hangi sorunların çözümünde etkilidir?
  • Hipnoterapi; depresyon, kaygı bozuklukları, cinsel işlev bozuklukları, uyku bozuklukları,uyku bozuklukları, fobiler, öfke kontrolü, sigara,alkol ve madde bağımlılıkları, sınav stresi, dikkat eksikliği, kilo verme, kekemelik ve panik atak tedavisinde kullanılabilir (https://www.hipnoterapi.com adresinden 2019 tarihinde elde edildi).
  • Unutulmamalıdır ki hipnoterapi tek başına bir tedavi yöntemi değildir. Bilişsel terapi, psikiyatrik destek gibi diğer terapi metodları ile birlikte uygulanması, uygulanan terapilerin etkisini arttırır.
  • Kanser hastaları ile yapılan araştırmada, kanser hastalarına ameliyat öncesi yapılan hipnoz ile hastaların ameliyat sonrası ağrılarının , mide bulantılarının ve yorgunluklarının belirgin bir şekilde azaltılması sağlanmıştır. Bu çalışmada en önemli bulgu, hipnoz ile stresin azaltılabileceği ve kişiye daha pozitif bir zihin durumu yaratılabileceğidir (Smith, 2011).

Kişisel gelişim sürecinde hepimizin farklı hedefleri, hayalleri, öncelikleri var ve buna bağlı olarak da farklı düşünce, davranış ve tutumlarımız vardır. Bu süreçte ilerlerken güçlü ve zayıf yanlarımızı da keşfederiz. Hedeflerimize ulaşmak için bir yandan güçlü yanlarımızı kullanırken diğer taraftan zayıf yanlarımızı da güçlendirme imkânına her zaman sahibiz. Bu konuda hipnoterapi çok etkili bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Hipnoterapi ile zayıf yönlerimizi güçlendirerek sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yaşam sürmek daha kolay olacaktır. En çok karşılaştığımız olumsuz özellikleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Kendine güvensizlik, özgüven eksikliği,
  • Sosyal ortamlarda aşırı heyecan ve korku,
  • Topluluk önünde konuşamama,
  • Göz teması kuramama, “herkes bana bakıyor” düşüncesi,
  • Karşı cinsle ilişkilerde sorunlar,
  • Kendini kontrol edememe,
  • Aşırı duygusal ve fiziksel tepkiler verme,
  • Öfke kontrolü,
  • Duygu ve düşüncelerini ifade edememe,
  • Titreme, terleme, kekeleme, kızarma.

EMDR Nedir?

  • EMDR göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme anlamına gelmektedir. EMDR terapisi güçlü bir psikoterapi yaklaşımıdır.
  • EMDR terapi göz hareketlerinin, rahatsız edici düşüncelerin etkisini azaltabildiği teorisine dayanır.
  • Beyin, her yeni deneyimle birlikte kendisine ulaşan duygu, düşünce, ses, koku gibi bilgi kaynaklarını işler ve öğrenme için işlevsel hale getirir. Bu sistem sağlıklı çalıştığı zaman öğrenme gerçekleşir.
  • Travmatik ve olumsuz olaylar bu bilgi işleme sisteminde bozulmaya sebep olur. Dolayısıyla yeni bilgiler işlenemez, işlevsel bilgi ortaya çıkmaz ve öğrenme gerçekleşemez.
  • İşlenmeyen bilgiler, oldukları hali ile depolanır. Böylelikle kişi izole kalmış anıları tetiklendiğinde, sanki o anıyı tekrar yaşıyormuş gibi etkilenir. EMDR terapisi, bu izole kalmış ve işlenmemiş anıları , olumsuz duygu ve davranışların temeli olarak görür.
  • İşlenmeyen anılar, geçmişte yaşanan büyük kazalar, savaş, kayıplar vb. olabildiği gibi çocukluk döneminden kalan travmalar veya günlük hayatta yaşanılan olumsuzluklar da olabilir.
  • EMDR terapi, beynin bozulmuş olan mekanizmasının tekrardan çalışmasını, izole olmuş, işlenmemiş anının işlenmesini sağlar. Böylelikle öğrenme gerçekleşir ve anının kişi üzerindeki travmatik etkisi azalır.

EMDR Terapisi Ne İşe Yarar, EMDR Neden Yapılır, Faydaları Nelerdir?

EMDR, travmalarda, panik bozukluğu, depresyon, kaygı bozuklukları, yas, fobiler, yeme bozuklukları, stres kontrolü, takıntı, migren, bağımlılıklar, cinsel/fiziksel taciz vakaları, cinsel işlev bozuklukları ve kişilik bozukluklarında etkili bir terapi yöntemidir. 20’e yakın bilimsel araştırma gösteriyor ki EMDR terapisi, travma sonrası stres bozukluğunun azaltılması ve tamamen ortadan kaldırılması için oldukça etkili bir terapi yöntemidir. Ayrıca EMDR takıntı ve endişe gibi psikolojik sıkıntılara bağlı semptomların da azalmasında etkili bulunmuştur. EMDR Dünya Sağlık Örgütü ( WHO) , Amerikan Psikiyatri Birliği ( APA), Uluslararası Travmatik Stres Çalışmaları Birliği ve daha pek çok kurum tarafından etkili bulunmaktadır (EMDR Derneği , 2019 tarihinde http://www.emdr-tr.org adresinden erişildi).

shape

Danışmanlık Desteği
Almak İçin;

shape img