yozgat psikoloji

Online Psikolojik Danışmanlık

element element element element
Online Psikolojik Danışmanlık / Online Danışmanlık Nedir?

Bilgisayar destekli çevrimiçi (online) psikolojik danışmanlık ya da diğer adı ile Online Danışmanlık, İnternet ortamında görüntülü bağlantı aracılığıyla yapılan profesyonel psikolojik danışmanlık görüşmeleridir. Farklı ülke veya şehirlerde ikamet eden ya da sağlık vb. çeşitli sebeplerle merkezimize gelerek psikolojik danışmanlık alma olanağı bulunmayan kişilere yöneliktir.

S on yıllarda dünya’da ve Türkiye’de online psikolojik danışma hizmetleri giderek yaygınlaşmaktadır. Özellikle çağımızın yoğun iş ve yaşam temposu, ekonomik koşulları ya da ulaşım ve mesafe kısıtlamaları, bir klinikte ya da merkezde yüz yüze psikolojik danışmanlık hizmeti almayı zorlaştırmaktadır. Böyle durumlardaki kişiler bir uzmandan online psikolojik danışmanlık desteği alarak mevcut sorunlarının kaynağını fark etme, sorunlarıyla baş etme ve sorunlarını paylaşarak rahatlama imkanı bulabilmektedir.

Online Psikolojik Danışma Süreci Nasıl İşler?

Online psikolojik danışmada e-posta ile yazışma, telefon ile konuşma, skype ile görüntülü ve sesli konuşma şeklinde hizmetler yürütülmektedir. Ancak en etkili yöntem Skype gibi görüntülü ve sesli bir iletişim aracı kullanarak canlı bir şekilde karşılıklı iletişim kurmaktır. Bu yöntem sayesinde danışan ve uzman bilgisayar, telefon, tablet vb. ekranında canlı olarak birbirinin yüzünü, jest ve mimiklerini görme ve mikrofon yardımıyla seslerini duyma imkânı elde eder. Görüntülü konuşma sağlıklı bir online psikolojik destek için uygun iletişim ortamı yaratır.

Online psikolojik danışma desteği almaya karar vermiş bir kişi, ilk olarak telefonla ya da internet üzerinden destek alacağı uzmanla iletişime geçer. Bu görüşme ile online psikolojik danışma kuralları ve çerçevesi belirlenir. Danışan bu kuralları ve çerçeveyi kabul ettiği takdirde gerekli prosedürler gerçekleşir ve süreç başlar.

Online Danışmanlık Hangi Durumlarda Uygun Değildir?
  • Online psikolojik danışma acil bir psikolojik destek hizmeti değildir, bunun için kişinin bir hastaneye ya da bir psikiyatriste başvurması gerekmektedir.
  • Online psikolojik danışma, kişilere herhangi bir teşhis ya da tanı koyamaz, tedavi amaçlı herhangi bir yönlendirme yapamaz. Psikolojik bir rahatsızlık tanısı almış kişilere -eğer uygun bulunursa -destekleyici bir psikolojik danışma hizmet sunabilir.
  • Online psikolojik danışma, psikoz seviyesinde olan ağır ruhsal bozukluk (şizofreni, manik depresif vb. gibi) tanısı almış kişiler için uygun değildir. Bu kişilerin ilgili bir uzmandan klinikte yüz yüze bir psikoterapi desteği almaları daha uygundur.
  • Online psikolojik danışma, kişinin bir başkasının (anne, baba, arkadaş, eş vb.) zoruyla destek alacağı bir süreç değildir, ofiste yüz yüze görüşme sürecinde olduğu gibi, kişinin online psikolojik danışma için gönüllü olması gerekmektedir.
  • 18 yaşını doldurmamış kişiler bu hizmetten kendi istekleri ile yararlanamazlar, ancak ebeveynlerinin yazılı izni olduğu takdirde bu hizmet sunulur.
  • İntihar etme, kendisine ya da başkalarına zarar verme eğilimi içinde olan ve yasalar tarafından suç unsuru kabul edilen bir durum içinde olan kişiler online psikolojik danışma süreci için uygun değildir.
  • Aile ve çift terapisi için uygun değildir.
  • Şiddetli depresyon, intihar düşünceleri ve kendine zarar verme gibi durumların varlığında uygun değildir.
  • Alkol ve Madde bağımlılığının tedavisinde uygun değildir.
  • Cinsel İşlev Bozukluklarının tedavisi için uygun değildir.

Online Danışmanlık Görüşmeleri İçin Gereken Teknik Altyapı Nedir?

Online Danışmanlık için hızlı bir İnternet bağlantısı ve gerekli programın (Skype, whatsapp vb.) kurulu olduğu bir bilgisayar, tablet ya da cep telefonu gerekmektedir.

Online Danışmanlık Görüşmeleri İçin Genel Bilgilendirme ve Uyulması Gereken Kurallar
  • Online Danışmanlık hizmeti görüntülü ve sesli olarak Skype programı üzerinden yapılır.
  • Online Danışmanlık görüşmeleri merkezimizde gerçekleşen diğer görüşmelerle aynı standartlarda uygulanmakta olup görüşme süresi 50 dakika ile sınırlıdır. Görüşmeler, haftada bir kere yapılmaktadır. Görüşmeler süresince başlangıçta belirlenen hedefler ve danışanın ilerlemesi ile paralel olarak görüşme sıklığı 15 günde bire, daha sonra ayda bire indirilebilir.
  • Online Danışmanlık görüşmeleri merkezimizin çalışma gün ve saatleri içinde gerçekleştirilir.
  • Randevunuzu iptal etmek ya da değişiklik yapmak istediğiniz takdirde, en geç seansın 24 saat öncesinde haber vererek ücret iadesi almanız ya da randevu değişikliği yapmanız mümkündür. Değişiklik/iptal talebinde bulunmadan randevusuna katılmayan danışanların ücretleri iade edilmemektedir. Yeniden randevu planlanabilmesi için danışanın yeniden ödeme yapması gerekmektedir.
  • Acil durumlarda (ölüm, yaralanma, hastalanma) aynı gün randevu gününde ve saatinde değişiklik yapılmaktadır.
  • Başvuruda bulunan kişi ile yapılacak olan ilk görüşme değerlendirme görüşmesi olup bu görüşmenin sonrasında görüşmelere online devam etmenin uygun olup olmayacağına karar verilmektedir. Gerekli durumlarda danışan kişi yüz yüze psikoterapi desteği almaya yönlendirebilir.
  • Görüşmeler süresince uzman, gerekli görmesi halinde danışanı yüz yüze görüşme için yönlendirebilir ya da daha ileri bir değerlendirme, teşhis ya da tedavi sürecinin gerekli olduğunu tespit etmesi halinde psikiyatri uzmanına yönlendirebilir.
  • Online Danışmanlık görüşmeleri merkezimizde gerçekleşen diğer görüşmelerle aynı standartlarda uygulanmakta olup ödemelerin nasıl yapılabileceği ile ilgili merkezimizden e-posta ve telefon ile bilgi alabilirsiniz.
  • Danışan, merkezimizden yüz yüze ya da online görüşme hizmeti almayı kabul etmesi halinde, görüşmelerin sesli ya da görüntülü kaydını izinsiz olarak almayacağını da kabul, beyan ve taahhüt etmiş sayılır.
  • Yapılan görüşmelerde gizlilik prensibine bağlı kalınmakta ve etik ilkelerle ilgili kurallar izlenmektedir. Psikolojik danışman, danışan tarafından paylaşılan tüm bilgileri bu gizlilik kuralları doğrultusunda saklı tutmakla yükümlüdür. Ancak psikolojik danışman, danışanın onayı olmaksızın, danışanın kendisinin ve/veya başka birisinin hayati tehlikesi söz konusu olması halinde ya da mahkeme kararı gibi hukuki zorunluluk gerektiren durumlarda bu bilgileri paylaşabilir (Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Etik Yönetmeliği).
  • Terapistin, görüşmeler süresince bazı konularla ilgili bilgi edinmesi halinde bu durumlarla ilgili Türk Ceza Kanunu (Madde 278-279-280) uyarınca bildirim yükümlülüğü vardır. Danışanın ya da başkasının hayatının tehlike altında olması ya da çocuk tacizi gibi bir suçun söz konusu olması halinde, psikolojik danışman bu durumu derhal gerekli mercilere iletmek zorundadır.
shape

YAĞMUR PSİKOLOJİ MERKEZİ

Psikoloji Danışmanına İhtiyacınız Mı Var?

shape img